Alopècia és el terme científic que defineix la disminució o pèrdua de cabell, localitzada o generalitzada, temporal o definitiva, de qualsevol tipus i origen, evidenciada científicament quan la pèrdua es xifra en un 50%. L’ésser humà té entre 100.000 i 150.000 cabells de mitjana, dels quals normalment cada dia se’n perden fins a 100. A partir d'una caiguda de 250 cabells al dia, podem començar a parlar de caiguda massiva i de principi d' alopècia. Haurem de detectar si l’alopècia té lloc de manera congènita o adquirida.

Els humans tenim un número limitat de fol·licles i en cap cas es podrà estimular la producció de nous fol·licles.

El cabell està format per dues parts: l’arrel, formada per cèl·lules vives, bulb i papil·la dèrmica, i el tall, format per cèl·lules inertes. La papil·la dèrmica és l’encarregada de la producció del nou pèl, i empenyerà el cabell mort fins que es desprengui.

 

Tots els nostres cabells creixen i cauen de forma repetitiva. Aquest procés té lloc 25 vegades, aproximadament, al llarg de la nostra vida (en base a cicles de 3 anys de mitjana en un individu que visqui 75 anys).

Per sort, però, cada fol·licle és independent i això evita que perdem tots els cabells al mateix temps.

 

La vida del cabell es divideix en diferents fases:

 

 b2ap3_thumbnail_blog-cabell_20141016-090536_1.jpg

 

 

Existeixen diferents tipus de classificacions de les alopècies. Si ens fixem en si hi ha destrucció del fol·licle o no les podem dividir en cicatricials, en les quals hi haurà destrucció i serà un procés irreversible; o en no cicatricials, en les quals hi ha un canvi funcional en el fol·licle però és recuperable.

 

 

I per què cau el cabell a la tardor?

Aquest tipus de caiguda la podem classificar com alopècia difusa i la causa de la caiguda és el resultat de la combinació de diferents factors:

  1. El propi cicle de naixement i creixement del pèl, ja que en general el cabell mor a la primavera però tarda 3 mesos en caure.
  2. A l’estiu el sol incideix amb més força sobre el cuir cabellut i aquest tendeix a engrossir per guanyar densitat i protegir el nostre cap. Així, a la tardor que el sol va perdent intensitat el cabell perd aquesta densitat i cau.
  3. A vegades, després de l’estiu i amb la tornada a la rutina pot generar situacions d’estrès que poden influir en la caiguda.
  4. Altres factors que influeixen sobre el cabell durant l’estiu són: més hores d’exposició en hores de màxima insolació, increment de la sudoració, clor i productes químics a les piscines, sal del mar, increment del número de rentats i freqüentment amb xampús inadequats...

Aquest tipus de caiguda es pot prevenir i tractar. És per això que des de la Farmàcia Maduell disposem una àmplia varietat de productes de les millors marques per tal de superar aquest problema. Bàsicament es poden dividir en complements vitamínics-minerals orals, ampolles anti-caiguda i xampús.

Si et preocupa la salut del teu cabell vine i t’assessorarem sobre quin és el producte més idoni pel teu tipus de problema, ja sigui de caiguda del cabell o de pèrdua de densitat capil·lar.